1. Observeer je kindJongen vol emotie
  Je kind is nu de hele dag bij je thuis. Dat geeft meer gelegenheid om het gedrag en de emoties van je kind te observeren, want daaraan kun je zien hoe het met je kind gaat. Zie je dat je kind veel boosheid vertoont? Probeer achter dit gedrag te kijken. Het gedrag is de externe uiting van een emotie die aan de binnenkant speelt. Ga niet in op de boosheid of wat je kind misschien net naar je geroepen heeft (dat is een flinke uitdaging), maar laat je kind eerst uitrazen. Blijf daarbij wel in zijn of haar buurt.
 1. Neem de gevoelens van je kind serieus
  Vervolgens is het belangrijk om erkenning te geven aan de emoties van je kind. Je kunt dan bijvoorbeeld benoemen wat je hebt gezien bij je kind; ‘Ik zie dat je gezicht boos keek en dat je hard tegen de kussens ging schoppen’. Én benoem het gevoel dat erachter zit (dit vergt oefening), dat kan ook in vragende zin; ‘Vond je het moeilijk dat je moest stoppen met het spelletje, terwijl je net zo lekker bezig was?’, ‘Ben je misschien teleurgesteld dat we pas later konden beginnen met knutselen?’. Je kind voelt zich gezien; hij mag er zijn met die gevoelens. Hij of zij kan nu weer beginnen tot rust te komen en te ontspannen. Geef je kind hier de tijd voor.
 1. Zorg voor je eigen emoties
  Het is belangrijk dat je kind aan jou als ouders ziet dat je ook emoties hebt. Veel ouders zijn hier terughoudend in, maar bedenk dat je kind de emotie waarschijnlijk toch wel bij je voelt. En kinderen leren tenslotte veel van het voorbeeld van hun ouders. Benoem het dus als je ergens erg naar uitziet, als je baalt dat iets niet lukt of als je verdrietig bent. Let dan wel op dat je er niet over uitweidt naar je kind toe. Het is goed om je emotie te benoemen en uit te leggen waar die vandaan komt. Lucht je hart bij een volwassene.
 1. Speel samen een emotiespel
  Doe met het hele gezin een spel dat gaat over emoties, zoals het Lekker-in-je-velspel. Er zijn door de maker 6 spelvormen bij bedacht, zodat je het spel zelfs met kinderen vanaf een jaar of 5 kunt spelen (waarbij ouders het woord bij de afbeelding voor het kind kunnen benoemen). Om een voorbeeld te noemen: er liggen 3 kaartjes met elk een andere emotie erop op tafel. De speler die aan de beurt is, weet niet welke van de drie de andere spelers gaan uitbeelden (zij hebben gezamenlijk 1 kaart gekozen) en moet raden om welke emotie het gaat.
 1. Zorg voor een fijn vertelmoment voor het slapengaanKinderkamer bedtijd
  Je kind ligt lekker in bed, gepoetst en ingestopt en het is tijd om de dag af te sluiten. Maak er een bedtijdritueel van om op dit moment nog even rustig met je kind te praten, een-op-een. Zorg ervoor dat je hier zelf ook de rust en tijd voor hebt, je kind zal dit voelen. Geef je kind al je aandacht en luister: laat hem of haar vertellen of vragen wat hij/zij wil. Let op dat je dit niet als een ‘leermoment’ voor je kind gebruikt om dingen die niet zo goed gingen die dag, naar boven te halen met als doel ze in het vervolg te willen voorkomen. Misschien komt er soms niet veel uit je kind. Dat geeft niet. De tijd en aandacht die je in dit moment in je kind investeert, zijn ontzettend waardevol en gaan hun vruchten afwerpen. Hij of zij voelt dat je beschikbaar bent. Laat je maar verrassen door wat je kind gaat vertellen of vragen.

Benieuwd wat ik voor jullie gezin kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met me op. In deze Coronaperiode ondersteun ik ook op afstand; telefonisch en per e-mail.

En let op: je kunt nog gebruik maken van de Lente kortingsactie!