Film over kinderprogramma over emotiesOnlangs heb ik een prachtige film gezien, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wat een inspirerend verhaal en wat kan ik me vinden in de kijk op de emoties van kinderen. De film gaat over Mr. Rogers, presentator van een kinderprogramma en dominee in Amerika. Deze zeer knuffelbare meneer is authentiek en liefdevol in zijn benadering van elk kind en elke volwassene die hij tegenkomt. Het is zijn missie om de wereld positieve manieren aan te reiken om met hun emoties om te gaan. Het kinderprogramma raakte dan ook mensen van alle leeftijden.

Hieronder noem ik 5 quotes uit de film, die mij erg aanspreken. Ik leg je uit op welke manier ze ook erg van toepassing zijn op het werk dat ik doe.

 

1. “We are trying to give the world positive ways of dealing with our feelings.”

Ik zou het ook mijn missie kunnen noemen. Want wanneer lopen kinderen vaak vast en kloppen ouders bij mij aan? Als ze merken dat hun kinderen bijvoorbeeld ontploffen van woede of juist zorgvuldig hun emoties binnenhouden en zich niet uiten. Met andere woorden, wanneer (het ontbreken van) emotie aangeeft dat een kind niet lekker in zijn vel zit. Ik ga met ze aan de slag met een traject op maat. Daarbij geef ik ook ouders tips en oefeningen om hier thuis samen aan te werken. Wil je graag nu tips ontvangen? Lees dan deze blog.

 

2. “Children need to know that even when adults make plans, sometimes they don’t turn out as they hoped.”

Het leven is niet perfect. Dus bij papa en mama gaat er ook wel eens iets fout of niet zoals ze gehoopt hadden. Er is niks mis mee om hiervan iets aan je kinderen te laten blijken, op een manier die bij hun gevoeligheid en ontwikkelingsfase past. Kinderen leren hierdoor dat hun ouders dezelfde dingen meemaken als zijzelf én daar ook gevoelens bij hebben. In de meeste gevallen kunnen papa en mama dit aan en weten ze hiermee om te gaan. Ook dit proces is enorm leerzaam voor kinderen om te zien. En lukt dit niet, dan kom ik bij de volgende mooie quote:

 

3. “Sometimes we have to ask for help, and that’s ok.”

Niemand kan alles in z’n eentje en de meesten van ons hebben iets nieuws niet in één keer onder de knie. We hebben elkaar nodig. Psychiater Dirk de Wagter noemt zorgen voor elkaar zelfs de essentie van ons bestaan. Toch herkennen we allemaal wel dat er soms een drempel is om ook daadwerkelijk om hulp te vragen. Dit zie ik ook bij de kinderen in mijn praktijk. Sommige kinderen hebben door (een traumatische) ervaring geleerd dat er geen hulp kwam wanneer die nodig was. Soms kunnen kinderen niet benoemen bij wie ze terecht kunnen voor hulp. Zij mogen dat opnieuw leren, bijvoorbeeld tijdens een traject bij Lente.

 

4. “[…] anything human is mentionable. Anything mentionable is manageable.”

Wat mij betreft een ijzersterke quote. Als je erover kunt praten, kun je ermee leren omgaan. En over alles wat menselijk is, mag gesproken worden. Als ik dit vertaal naar de therapie die ik geef, dan mag elke emotie, elk idee, elke vraag, en elke expressieve uiting van het kind er zijn. Wanneer je iets kunt uitdrukken in een beeld, een vorm, een kleur, dan begint het verwerken, betekenis geven, leren ermee om te gaan, accepteren. En naast het feit dat elke uiting er mag zijn, mag elk kind er zijn. Precies zoals hij/zij is. Net zoals dat verwoord wordt in de laatste quote:

 

Kind met vrolijke emotie

 

5. “I like you just the way you are.”

 

 

 

 

Heb jij zorgen over de manier waarop je kind zijn emoties uit? Of merk je dat je kind niet lekker in haar vel zit? Aarzel niet, maar vraag me om hulp. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kan eenvoudig plaatsvinden via (beeld)bellen.