Lieve ouders,

Hieronder heb ik allerlei knutselideeën opgeschreven die jullie samen met jullie kids kunnen gaan doen, of die jullie kinderen lekker zelf kunnen uitvoeren. De gekleurde asterisken geven aan voor welke leeftijdsgroep de activiteit is. Er zijn korte (30-60 minuten) activiteiten en langere (hier kan je kind een aantal dagen achter elkaar steeds even aan werken). Veel plezier!

* alle leeftijden
* onderbouw
* bovenbouw

Korte activiteit
*omtrek van je lijf; pak een stuk behangrol of maak met vellen papier een lang genoeg stuk papier zodat je er helemaal op past. Ga op het papier liggen en vraag of iemand jouw omtrek tekent met een potlood. Sla het stuk tussen je benen over en teken het zelf na als je weer staat. Kijk nu eens naar je omtrek; is het groter of kleiner dan je had gedacht? Nu kun je je ‘lijf’ helemaal invullen met wat je maar leuk vindt; verf, gekleurd papier, aluminiumfolie, stickers, stift, kurkjes of flessendopjes etc.
*maak een kijkdoos; neem een schoenendoos met deksel. Bedenk een leuk thema voor jouw doos (je kunt er natuurlijk ook meerdere maken!) en zoek hier plaatjes bij of als je die niet hebt, maak ze zelf. Je kunt tijdschriften, ansichtkaarten, foto’s, voorwerpen uit de natuur, krantenknipsels en noem maar op gebruiken. Het is leuk als er diepte in zit, dus als je wat dingen op de voorgrond zet, maar ook op de achtergrond. Op de achterwand kun je bijvoorbeeld een ansichtkaart plakken.
*groot vel en vingerverf; leg het vel op de tafel en ga er allemaal omheen zitten. Iedereen neemt een eigen kleur vingerverf en gaat lekker verven. Je mag hand- en voetafdrukken maken, de kleuren met elkaar mengen, op je eigen stuk blijven of juist naar de ander toe verven.
*maak een rups of een vlinder van eierdozen. Voor een rups knipt mama of papa 5 eierholtes op een rij af. Voor een vlinder heb je 4 holtes in een vierkant nodig. Je kunt hem leuk kleuren met verf en hem pootjes, sprietjes en oogjes geven. Gebruik rietjes en gekleurd papier.
*maak een knikkerbaan; je kunt hem zo moeilijk maken als je wilt. Voor de kleintjes is een leuke slingerende slang van wc-rolletjes die je op een stevige ondergrond plakt al heel leuk. Als je de ondergrond dan aan een kant een beetje optilt, gaat de knikker al rollen. Voor de wat oudere kids; bouw een stellage van wc-rollen, lange lucifers, stukjes hout, een stuk buis uit de schuur; bedenk het maar! Als de knikker er maar doorheen kan.
*maak van een blanco T-shirt iets leuks met textielstiften of een afbeelding en transferpapier
*Welk dier zou jij graag willen zijn? Zoek buiten in de natuur naar mooie, kleine voorwerpen (zoals blaadjes, takjes, steentjes, schors, riet, grasjes etc.). Maak met deze dingen en wat extra spullen zoals papier, schaar, lijmpistool (mag papa of mama doen) een huisje voor dit dier (in het klein).
*neem een niet te groot vel wit papier (wat dikker papier). Kleur het helemaal vol met zoveel mogelijk kleuren vetkrijt. Breng hier overheen een laag donkere verf aan (blauw of zwart). Maak dan met de achterkant van je kwast vormen, woorden of lijnen in het zwart. Er ontstaat een heel leuk effect!

Langere activiteit
*robot bouwen met dozen, wc-rollen, papier maché, stof etc.
*in het kader van 75 jaar bevrijding: (geallieerde) soldaatpop maken van dozen, wc-rollen, papier maché, stof etc.
*bouw het achterhuis van Anne Frank na (op schaal) met kartonnen dozen, lijmpistool, stukjes inpakpapier als behang, stofjes als vloerbedekking, knutsel kasten en trappetjes van papier.
*logboek maken van deze periode; maak een soort dagboek waar je in bijhoudt wat er die dag gebeurde, wat er leuk was of niet, wat je in het bos hebt gezien of gevonden, maak er tekeningen in. Als iemand jouw logboek in 2070 vindt, kan hij of zij zien hoe het leven was in maart 2020.
*bouw een hut. Dat kun je in de woonkamer of je slaapkamer doen, maar ook in het bos (als het daar rustig is en je alleen met je eigen gezin naar buiten gaat). Voor een hut binnen kun je bijvoorbeeld bezems, lakens, kussens, touwen en stoelen gebruiken. Maak er een fijn plekje van waar je lekker tot rust kunt komen.
*leer een nieuwe vaardigheid zoals haken, breien, naaien via YouTube of van een familielid
*een verhaal schrijven, het mag overal over gaan! Schrijf steeds een paar bladzijdes. Bedenk hoofdpersonen, een locatie, een land, een moment in de geschiedenis of in de toekomst, een begin en eventueel al een einde.
*een toneelstuk schrijven, dit kun je ook schrijven n.a.v. het verhaal dat je wellicht al hebt geschreven. Bedenkt wie de personages zijn, waar ze zich bevinden en in welke tijd. Bedenk een beginscène, waarin deze drie dingen in duidelijk worden. Dan bedenk je een probleem/grote gebeurtenis/wending in het verhaal. Hoe gaan de spelers dit weer oplossen? Dan komt er een einde aan het verhaal.
*maak maskers voor bij het toneelstuk. Dat kun je doen door een ovaal te knippen en aan beide zijden een elastiekje voor om de oren te bevestigen. *Je kunt het ook doen met gips (hier zijn 2 mensen voor nodig). Het gips knip je in strookjes en haal je kort door een bakje met lauwwarm water. Je laat de reepjes op het gezicht overlappen en smeert de gaatjes in de reepjes dicht met vochtige vingers. Dit vergt wel voorzichtigheid en goede voorbereiding. Smeer je wenkbrauwen eerst dik in met vaseline en wikkel vershoudfolie als een haarband om je voorhoofd (niet je gezicht!) zodat je haargrens en haar ruimschoots bedekt zijn waar het gips op je voorhoofd en slapen aangebracht wordt. Spreek duidelijk af wat degene die het gips aanbrengt bedekt en openlaat (ogen, mond, neus). Je moet er even stil voor zitten, maar dan heb je wel een mooie afdruk van je eigen gezicht, die je ook kunt beschilderen (buiten- én binnenkant).
*handpoppen maken van lange sokken. Knip de teennaad open en naai er een ovaal stuk vilt in (rood of roze, voor de mond). Bevestig oogjes bovenop de sok en wat je nog meer leuk vindt; oortjes, haren, een petje, een snor, wimpers. Nu kun je een rollenspel doen met je handpoppen.
*maak je eigen feestversiering voor de volgende keer dat er iemand jarig is; slingers van papier in allerlei kleuren en een lang stuk touw, een verjaardagskroon, stoelversiering, papieren bloemen, een slinger van papierringen (gemaakt van reepjes gekleurd papier).
*maak van klei de onderduikers in het achterhuis van Anne Frank na (deze kunnen dan ook in het nagebouwde achterhuis); Anne Frank, haar zus en haar ouders, en wie horen er nog meer bij?
*maak een vulkaan die kan uitbarsten. Hier heb je de volgende materialen voor nodig: stevig karton, een klein flesje, plakband/lijmpistool, krantenpapier, behanglijm, mod podge (een vernis om de vulkaan mee af te lakken) en verf. Zorg voor een stevige ondergrond. Bevestig het flesje er in het midden rechtop op. Maak nu spanten die van de rand van het flesje naar de hoeken van de ondergrond leiden. Hierop ga je de papier maché aanbrengen. Zorg dat je genoeg spanten maakt zodat er niet teveel ruimte tussen zit. Maak de papier maché van krantensnippers die je vermengt met sterk aangelengde behanglijm. Breng een dikke laag papier maché aan en zorg dat er geen gaatjes meer in de laag zitten. Laat dit goed drogen. Nu kun je de vulkaan een mooie kleur of kleuren geven. Laat ook dit goed drogen en breng dan als laatste een goede laag vernis aan, zodat de vulkaan waterdicht is.
Als ook de vernis is opgedroogd, kun je de vulkaan tot uitbarsting laten komen (doe dit bijvoorbeeld op het aanrecht), door in het flesje een half zakje bakpoeder en twee drupjes afwasmiddel te doen. Roer er dan snel wat natuurazijn door en kijk hoe de vulkaan overstroomt!

Ik vind het leuk om te horen welke knutsels jullie gaan maken. Stuur me een berichtje!
Werkt je kind op school met thema’s? Laat het me weten en ik bedenk knutselideeën bij dit thema.